laktosintolerans?

Att idag driva en blogg som fokuserar på hälsa och säga det jag tänker säga nu är kanske lite som att svära i kyrkan. Trender kommer och går vad det gäller både kost och träning, den ena sämre än den andra. Det finns många bra trender också, men oavsett vad kan de debateras till oändlighet. Men vad är det nu jag syftar på då? Jo, följande:
 
 
Ja, ni läste rätt. Jag älskar mjölkprodukter och kan inte tänka mig ett liv utan dem. Fullfeta, halvfeta och light. Med laktos och mjölkprotein. Med klumpar och utan klumpar, Smaksatta och neutrala, Fasta och flytande. 
 
Visst, det finns de som inte tål dem och jag lider verkligen med er, det gör jag. Så det är ju tur det kommer mer och mer ersättningsprodukter tack vare denna löjliga hälsflirt att det skulle vara onyttigt med mjölk.Och det är väl det positiva man får ta med sig ur denna debatt.
 
Jag läste om en kvinnasom bestämde sig för att äta paleo under ett års tid. Bra tanke. naturligt nyttigt osv. Och utan mjölkprodukter. Sedan skulle hon återgå till lite mer "vanlig" kost. Men det som händer om man utesluter mjölkprodukter under en längre tid är att man utvecklar en intolerans eller ännu värre, som i den här kvinnans fall, en allvarlig allergi mot mjölkprotein. 
 
Självklart får folk göra som de vill, och jag kommer inte lägga mig i debatten och säga vem som har rätt eller fel. Men jag kommer ju aldrig någonsin sluta äta mjölkprodukter bara för att. Börjar jag må dåligt av det, då är det en annan sak. 
 
Dagens frukost bestående av turkisk yoghurt ihoprört med grädde. toppat med mandlar, hallon, körsbär, russin, rolroskärnor, riven kokos och krossade linfrön. Himmel i en skål. 
1 Patrik:

skriven

Mjölk är ganska intressant och jag tvivlar på att det skulle vara onyttigt. Den innehåller ju det som naturen tycker att ett däggdjur ska ha under sin första tid.

Jag har egentligen aldrig tyckt om mjölk, i alla fall inte ren mjölk. När jag var liten drack jag alltid varm choklad när jag skulle sova. Men ren mjölk... uäää. Sen växte jag upp och slutade med varm choklad och då även med mjölk. Tror jag utvecklade lite laktosintolerans av det, brukade bli väldig kass i magen om jag åt glass eller något med mjölk i.

Så för några år sedan började jag införa mjölk i mitt liv igen. Först lite...för att inte riskera att må dåligt av den. Upptäckte att jag kunde få en sämre "ork" om jag intagit mjölk i samband med träning. Fast sen har jag ökat på och gör nog av med två tre liter mjölk i veckan nu, utan att må dåligt av den. Verkar som att lntoleransen gett sig och jag tycker heller inte att jag presterar sämre med mjölk.

Kanske borde jag ta lite inspiration från ditt inlägg här och utforska andra mjölkprodukter än mjölk, ost och grädde. Är bland annat riktigt dålig på att få ihop en bra funktionell frukost. Den du har på bilden ser riktigt god ut.. :)

Svar: Vad härligt att höra att man kan vända det på andra hållet också!Jag tycker definitivt du ska testa det. Ta en klick turkisk yoghurt med en liten klick grädde (ovispad) och rör ut. häll i några frusna hallon och några körsbär och låt stå en liten stund så bären tinar upp och släpper ifrån sig lite saft. rör ihop det så blir det som glass :) Sen kan man toppa med vad man vill i princip. mandlar är min avorit :)
Josefin Sjöberg

2 Maria - Helt (h)ärligt!:

skriven

Håller med dig, skrev ett inlägg om detta för ett tag sedan och reaktionerna var minst sagt olika. Jag älskar också mjölk och skulle aldrig utesluta det helt.

Svar: just själva mjölken har jag väl egentligen bara i kaffe. men alla andra mjölkprodukter. De är en så stor del i mitt liv.
Josefin Sjöberg

3 Maria - Helt (h)ärligt!:

skriven

Samma här, är ganska så sällan som jag dricker mjölk, men ibland är det så himla gott! Blir mer yoghurt/kvarg och sånt för min del. Mjölkprodukter är en stor del i mitt liv med.. :-)

Kommentera här:

Foto: Emelie Ohlsson

Här följer ni mig på min väg tillbaka från korsbandsskadad via en operation till mitt aktiva liv. Mitt mål är att under 2016 göra comeback i fotbollsmålet i division 1 och att lyfta tyngre på gymmet än jag någonsin gjort tidigare. Det är en lång väg kvar, men för var dag som går är jag närmare.

Instagram

@Jossefinast

Länkar

Tabell och resultat - Div 1 Södra Götaland, damer