Pausar från vardagen

I sommar har jag ingen riktig semester. Jag jobbar 2 dagar i veckan hela sommaren istället. Men detta innebär ju också en hel del kortare ledigheter. Den första utnyttjades med att ta tåget upp till mormor och morfar i Eskilstuna för att hjälpa dem flytta.

Känner att lite miljöombyte är välbehövligt just nu. Löparskorna är packade, men träningstvånget har jag lämnat hemma.

jossefinast Kommentarer (1)

Funderar

Jag antar att mina inlägg just nu är ganska oinspirerande, men det beror nog till stor del på att jag för tillfället är ganska oinspirerad. Det som skulle bli en gemensam fokusperiod för mig och pågen har istället för mig inneburit ett oplanerat famlande i en ganska grå vardag.

Visst, jag får till några träningspass här och var och äter inte sämre än vanligt. Men det är något som saknas. En gnista som inte finns där.

Jag vet att jag inte har någon skyldighet inför er, och egentligen hade kunnat låtsas som ingenting. Men samtidigt är det såhär livet är. Det går upp och ner. Det är inte alltid guld och gröna skogar. Och jag vill att alla ska veta att det är okej. Man behöver inte alltid vara på topp och superpepp på livet. Och just nu är jag ganska opepp.

Jag gnuggar mina tankeknölar för att komma fram till vad det är. Jag tror jag behöver planering och fokus. Och ensamtid.

jossefinast Kommentarer (4)

Ännu fler ändrade planer

Det är ganska mycket som händer i mitt liv just nu. Mycket upp och ner och hit och dit, och det påverkar ju självklart även min träning. Det blir många dagar då "det blev inte som jag tänkt" och man får planera om. 
 
Idag var tanken intervaller efter jobb, men efter ett uppvärmningsvarv och en påbörjad intervall kände jag att det gick bara inte. Det blev 1.6 km innan jag drog upp telefonen och stängde av runkeeper. Jag valde sedan att i riktigt lugnt tempo springa ca 3 km för att sedan sätta mig i soffan och titta på film och äta jordnötssmör. Innan jordnötssmöret (som fick några jordgubbar till sällskap) blev det några tappra försök till chins och pullups. 
 
Fina ankungar från i måndags
 
Nu ska jag dricka upp mitt te och sedan gå och lägga mig. Mer sömn kanske får mig att må bättre. Vem vet... 

jossefinast Kommentarer (0)

För jag har världen under mina fötter

Ni får ursäkta att jag inte har skrivit idag. Jag har haft en stor dag. Idag skrev vi klart vår rapport på exjobbet. Visst, det är en del korrektur och revidering kvar, men idet stora hela är vi klara. Detta skulle såklart firas. Så vi åkte till lund och satte oss på en ny bar och dracj öl, åt middag och snackade skit. Riktigt bra dag och kväll helt enkelt. Det känns riktigt riktigt bra. 
 
På Inferno i Lund för att fira exjobbsrapportens slut.
 
 

jossefinast Kommentarer (2)

Svett utanför zonen

Jag säger bara oj! Oj vad jag har svettats ikväll! 
 
När jag kom hem från jobbet var klockan 16.40 och jag var så trött, så jag bestämde mig för att sova en halvtimme på soffan. Satte larmet och slocknade. 30 minuter senare släpade jag mig upp, bytte om och gick ut med hunden en snabb promenad. Sen bar det av med pågen till gymmet. Det var dax för Suunto-spinning. Idag lyckades jag inte bara lura med Pågen, utan även Pierre, så vill ni veta mer om passet gissar jag att det kommer gå att läsa om på hans blogg. 
 
Jag och Spinning har ett ganska knepigt förhållande. Jag älskar att hata det och drar mig lite för det. Men så fort man kan få siffror och statistik på prestationen är det urkul! Idag kom jag upp i en maxpuls på 196 bpm och genomsnittspuls på 177 bpm. Och svetten fullständigt forsade. 
 
Men oavsett statistik eller inte så innebär den där cykeln, varje gång att jag måste transportera mig en bra bit utanför den där välkända lådan. Och som vi vet är det ju där magin händer, Outside the comfortzone. 
 
Hemma igen, fortfarande dyngsur.
 
Väl hemma igen blev det till att laga mat och fylla på energidepåerna. köttfär och vitkål stekt med champinioner och lök och till det en skvätt lingonsylt. Nu är jag mätt och belåten och ska sitta här en stund innan jag somnar gott. En tidig kväll är välbehövd.

jossefinast Kommentarer (2)

Morgonträning och #Plankan2013

De senaste 4 veckorna har gått i Plankans tecken. Även då det blivit mindre av min vanliga träning har plankan hållts vid liv. Om jag lyckades fullfölja umaningen? jajemen. Mitt facit ser ut såhär:
 
Vecka 1: 20 minuter planka
Vecka 2: 30 minuter planka
Vecka 3: 30 minuter planka (de sista 10 hanns inte med och sparades istället)
Vecka 4: 60 minuter planka
 
Jag har faktiskt märkt skillnad, speciellt efter andra veckan med plankor. Man blir snabbt väldigt mycket starkare och musklerna i hela coren definieras ganska väl, av denna enkla övning. Jag kommer definitivt jobba för att behålla lite plankor i vardagen, dock kanske inte så extremt som 60 minuter i veckan. I mitt huvud tänker jag just nu att 30 minuter i veckan nog kan vara ganska lagom att satsa på nu i sommar. 
 
För att inte skjuta upp detta plankandet nu när det inte längre finns några "måsten" avslutade jag dagens pass på gymmet med några minuter planka. Om man jämför dagens bilder med de förra jag tog när jag plankade måste jag ändå säga att jag tycker tekniken förbättrats ganska så mycket. Till stor del har jag er att tacka som tipsade mig i kommentarerna hur jag skulle göra för att koppla in magen bättre. Det hjälpte riktigt mycket! 
 
Ursäkta suddig bild uppe till höger. Idag blev det inte bättre än såhär
 
Dagens pass, utöver plankan, bestod av ett gäng övningar med fokus på ryggen. Som vanligt räknade jag fel på vikterna och när jag trodde att jag körde 40 kg i marklyften var det egentligen 50... Sånt som händer. Passet såg i alla fall ut såhär:
 
Chins
Marklyft
Stående rodd m skivstång
Sittande rodd (Nautilus)

Det var längesedan jag körde marklyft sist känns det som, har ju undvikit övningar som tar för tungt på benen nu när jag sprungit mycket. Jag har bestämt mig för att till hösten köra på Starting Strength upplägget igen. Det lämpar sig inte att köra nu då jag kommer ha begränsad tillgång till gym och det dessutom är sommartider som gäller på gymmet. Sommarens planer ska jag försöka knåpa ihop den här veckan för att få ihop ett mål och en mening med min träning. 
 
 

jossefinast Kommentarer (1)

Vardagslyxar med salladsbaren (igen)

Dagens lyxlunch består av köttsallad. Älskar verkligen att man kan kombinera själv. Var kan man annars hitta en sallad innehållande coleslaw, salamitärningar, jordnötsmarinerade kycklingspett och seranoskinka?

Jobbdagen hittills har varit kaos, men nu börjar det ordna upp sig. Ska sova en stund på lunchen och ladda om för att göra eftermiddagen så bra som möjligt.

jossefinast Kommentarer (1)

Ge mig inspiration

Igårkväll blev det grillning vid vattnet med fotbollslaget. Jag sprang mest runt och fotade alla fina fåglar och förföljde en fin ankfamilj. I morse blev det en morgonpromenad i solskenet med pågen och hunden samtidigt som jag funderade vad jag ska träna ikväll. 
 
Fotbollsträningen är inställd och vanlig löpning är jag inte sådär jättesugen på tror jag, vill ha lite mer styrka... Så ni kan väl vara gulliga och ge mig ett tips på vad jag ska träna ikväll? Jag vill träna utomhus, få in lite kondition men framförallt styrka. Ni har fram till kl 19 på er, Hit me! Lovar självklart att presentera den som ger mig mitt träningspass, tillsammans med träningsresultatet senare ikväll.
 
 

jossefinast Kommentarer (2)

Bästa träningsfrisyren?

Nu tänker jag snacka lite hår. Jag har ju precis klippt mig, och har helt plötsligt mycket kortare hår än jag är van vid, men framförallt en lugg som är kortare än vad som går att ha i en hästsvans. Detta är väldig ovant för mig som mer eller mindre alltid kunnat dra upp allt hår i en lång hästsvans eller knut. Nu är det ju däremot inte så. 
 
Visst, håret går fortfarande att sätta i hästsvans, men den där luggen vill ju inte riktigt. Jag har hårband från puma (syns lite runt halsen på bilden nedan) men de kasar gärna bak för mycket och trillar av huvudet. Mina vanliga träningsfrisyrer funkar helt enkelt inte lika bra längre. Därför undrar ju jag om ni har några tips. Vilken är den bästa träningsfrisyren? Vilken är den snyggaste frisyren som fortfarande gör sitt jobb och håller håret på plats och borta från ögonen?  Ni får gärna maila bilder till mig (jossefinast(a)gmail.com) eller lägga ut på er egen blogg och länka hit, så samlar jag ihop lite träningsfrisyrer och slänger upp här i bloggen. (viktigt om ni väljer att lägga upp på er egen blogg att ni också berättar för mig att ni gjort det i en kommentar)
 
Så missa inte chansen att dels dela med er av lite sköna träningsfrisyrer, men också möjligheten till lite länkkärlek.
 
Hjälp mig med min bångstyriga lugg.

jossefinast Kommentarer (10)

En mjuk hårdstart

Måndagen drog igång med en tidig morgon och 3 kilomoter löpning. Löpningen i sig kändes bra och kroppen var pigg, men mitt huvud är trött. Mentalt är jag helt slut. Jag hade en fundernig på att de kommande veckorna igen börja träna mer strukturerat, men tror att för att orka får jag, i alla fall den här veckan, göra bara precis det jag känner för för stunden. 
 
 
Efter löpningen och en kall dusch valde jag att hoppa ner i sängen och ligga en kvart under täcket innan jag rörde ihop en frukost med turkisk yoghurt, färska jordgubbar, mandlar och granola. Och jo, tanken är att jag ska gå efter periodisk fasta, men eftr en helg fylld av socker, alkohol och frukostar kändes det inte bra att börja veckan med löpning och fasta. Vi startar mjukt helt enkelt. 

jossefinast Kommentarer (2)

En midsommarhelg

Och nu är hon tillbaka. Jag har tagit lite ledigt från allt vad datr och sådär innebär under helgen, men det hoppas jag att ni haft alldeles för fullt upp för att upptäcka. 
 
Helgen inleddes i fredags med en löptur hem till mamma och pappa där midsommaraftonen firades med amerikanska släktningar och föräldrarnas vänner. Kom i säng strax innan 4 och var lagom trött på lördagen som bjöd på vidare firande hemma hos pågens barndomsvänner. Där var det knäckemackor och snapsprovning som stod på schemat, som varje midsommardag. 
 
 
Helgen har alltså inneburit traditionsenligt firande av den svenska sommaren i två dagar och avslutades sedan med födelsedagskalas idag. Men trots detta har det blivit lite träning i veckan. 
 
Måndag: Fotbollsträning
Tisdag: Mindre omgång hemmaträning
Onsdag: Morgon gym, fokus på axlar med Pierre
Torsdag: Vila 
Fredag: Löpning, 6.5 km
Lördag: Vila (eller räknas kubb?)
Söndag:Vila
 
Nu är jag dock riktigt taggad för den kommande veckan som ska bjuda på mycket träning, helt i min smak.
 
 
 
 
 
 

jossefinast Kommentarer (0)

Fullspäckat

Idag är en dag då det verkligen går i ett. Är på jobbet, och dagen innan midsommar är det allt annat än lugnt. Efter en hektisk förmiddag är det nu sen lunch. Har som vanligt plockat ihop en sallad inne på hemköp, det är min vardagslyx.

På bilden har vi dagens lunch till vänster och den från i tisdags till höger. Underbart gott och tröttnar aldrig. Älskar att själv få plocka ihop vad jag är sugen på och struntar i att folk säger att det är ohygieniskt.

jossefinast Kommentarer (2)

Träningssällskap

Idag hade jag bättre tur vad det gällde gymmets öppettider. Passet jag tänkt mg igår blev istllet av idag och det känns riktigt bra. Tillråga på allt fick jag även sällskap av Pierre. Trevligt med lite sällskap och skitsnack ibland. 
 
Jag har ju nu inte varit på gymmet på ett bra tag känns det som (en och en halv vecka skulle jag gissa) och det var skönt att komma tillbaka. Däremot kände jag mig inte ett dugg svagare vilket jag trott jag skulle göra, utan istället var jag stark. En annan sak jag märkte var att det av någon konstig anlending var mer folk på gymmet 06.30 än det brukar, kan det vara för att semestrarna börjar närma sig? Jag saknar mitt folktomma gym på morgonen... 
 
Hur som helst blev passet uppbyggt enligt följande: 
Chins
Dips
Militärpress
Bänkpress
Axelpress hantlar
Hantellyft rakt åt sidan
Lyft med viktplatta
avslutningsvis även lite planka
 
Tog 30 kg i bänkpress trots flera veckors (?) uppehåll. 
 
Nu sitter jag på exjobbet och börjar redan känna träningsvärken komma smygande. Det är riktigt gött det.
 
 Roligare att vara två. I alla fall ibland.
Det där med att träna tillsammans med någon är väldigt trevligt nån gång ibland. Att snacka lite skit mellan seten och ha någon att skratta med. Det förgyller morgonen. Men jag trivs hur bra som helst med att träna själv också. Variation är gött.
 
Hur tränar du bäst? Ensam eller tilsammans?

jossefinast Kommentarer (2)

Maxförsök i armhävningar

Imorse skulle jag efter ver en veckas uppehåll göra comeback på gymmet. Planen var att vara på plats kl 7 för att vara klar och köra till jobbet vid 8.40. Ganska gott om tid med andra ord. Tid till att mosa bröst och axlar. Men vet ni vad jag upptäckte när jag lagt påpengar för parkering? Det är sommartider på gymmet... Detta innebär att de vissa dagar inte öppnar förrän klockan 8. Idag var en sån dag.
 
Så det var till att åka hem igen. Hemma bestämde jag mig för att testa hur många armhävningar jag kan göra som max i en omgång. Resultatet blev 17 stycken. Det är helt okej tycker jag men hade velat ligga på 20. Jag fick armarna lite för långt fram i början, så jag skyller på det som anledning till att jag inte nådde upp till 20 stycken. Men nästa gång sitter de.
  
                Mitt maxningsförsök i armhävningar 
 
Det här med armhävningar är ganska spännande. Jag diskuterade detta med en vän för några veckor sedan och vi kom fram till att när man tittar på barn finns det två typer. De som kan göra armhävningar och de som inte kan. Och nästan uteslutande är de som kan det pojkar och de som inte kan det tjejer. Speciellt om man tittar på de något äldre barnen. 
 
Det vi diskuterade var framförallt huruvida det är en genetisk grej att kunna göra armhävningar och vi kom fram till att till viss del är det nog så. Tjejer och killar har olika sammansättning i kroppen, tyngdpunkten på olika ställen och även olika kraftiga muskler på olika delar av kroppen. Killarär (oftast) starkare i axel, arm och bröstpartiet. Det kan ju även spela in att tjejer är lite mer baktunga med tyngdpunkten runt höfterna, vilket inte underlättar vid armhävningar, chins och armgång. 
 
Men utöver detta så handlar det ju om, recis som med så mycket annat, att öva. Man blir bra på vad man gör. Alla har vi olika förutsättningar och det finns ingen anledning att stå och titta på andra och konstatera att de lyckas med sakern man själv inte lyckas med. Man kan bara utgå från sig själv och konstatera att i nuläget ser läget ut såhär, om jag försöker bli bättre på t.ex. armhävningar så är det bara att börja försöka. Imorgon kanske jag kan göra en extra och om en månad 10 extra. Det är bara att kämpa på. 
 
Hur tänker ni om mina funderingar?

jossefinast Kommentarer (5)

Förändring

Frisörbesök avklarat. Lite spontanshopping också innan det var dags att fixa till ögonbrynen. Så nu har jag haft en riktig egodag och det börjar bli dags att ta tag i den där tentan o jag inte ska sitta med den hela natten... 
 
Så hur blev håret då? Ganska mycket ljusare, det syns kanske inte på bilderna, men det är stor skillnad. Utöver det klippte vi av minst 3 dm... Jag har aldrig någonsin haft såhär kort hästsvans. Men jag gillar det. Det är skönt med lite förändring. 
 
 
Dagen till ära påbörjar jag och pågen en period med striktare kost, för min del för att få fram musklerna lite tydligare och för pågens del för att tappa något kilo för att lättare kunna springa på fotbollsplanen. Men mer om det en annan dag när jag inte har en hemtenta som väntar på min uppmärksamhet.

jossefinast Kommentarer (3)

Plankan2013 och lite annat

Resultatet av gårdagens plankande blev 8 minuter. Med tanke på hur galet trött min kropp var under kvällen efter helgens lopp och fotbollsmatch är det en riktigt imponerande insats ska ni veta. Detta innebär att jag förra veckan fick ihop 30 minuters plankande. 10 minuter för lite för att klara målet. Men 30 minuter är fortfarande ganska bra. 
 
Dessutom är det ju nu faktiskt en vecka kvar tills det är helt klart med denna utmaning och nu är det 50 minuter som gäller att samla ihop i veckan. Jag har däremot satt mitt mål på 60 för att ta igen det som missades den här veckan. Så nu ska det plankas i tid och otid. 
 
Plankar på lunchen på jobbet iförd uniform på en soffa.
 
Just nu sitter jag och laddar upp inför att gå till frisören. Dags att fixa sommarhåret och funderar på att ta av en bra bit och nästan bli korthårig. Ska dock rådgöra med Josse (japp, min frisör heter samma som jag, väldigt förvirrande när man bokar tid) och se vad hon säger. Utöver det är det hemtenta och kaffe som gäller idag. Ingen träning då kroppen har bestämt sig att det är läge för en vilodag. Men några plankor ska jag nog kunna få in ikväll framför TVn. 

jossefinast Kommentarer (0)

Veckans träning

Detta har varit en vecka som skilt sig väldigt mycket från en vanlig vecka för mig. Men det har varit en vecka med ett riktigt bra slut. 
 
Måndag: Fotbollsträning
Tisdag: Vila
Onsdag: Vila
Torsdag: Löpning, 3 km högt tempo
Fredag: Vila
Lördag: Löpning, Malmömilen
Söndag: Fotbollsmatch
 
Mitt lopp gick riktigt bra och fotbollsmatchen idag likaså. Så jag är nöjd medm in veck. Den var redan från början planerad till väldigt lugn, och det lyckades jag med. Men det ska nu bli skönt att återgå till mer vanliga rutiner. 
 
 Under upploppet på malmömilen igår
 
Om vi sedan tittar på plankan 2013 har det inte gått fullt lika bra. Jag har hittills fått ihop 20 minuter den här veckan. Jag har alltså 2.5 timmar på mig att klara av 20 minuter till... vi får se hur det går ;)

jossefinast Kommentarer (0)

Malmömilen 2013

Gårdagen, Lördag den 15 juni. Jag vet inte riktigt vart jag ska börja. En riktigt riktigt bra dag. Det var möhippa för en vän som gällde, med avbrott för malmömilen mitt på dagen. Loppet jag laddat för sedan i oktober nu. Jag kanske inte har tränat så fokuserat inför det som jag tänkt från början, men mentalt har jag verkligen fokuserat inför det här. 
 
Och igår var det alltså dags. Jag var på plats i god tid och inne i startfållan 15 minuter innan första starten gick. Solen stekte och det var bäldigt mycket folk och trångt. Starten gick för första gruppen. Och sedan för den andra och tredje gruppen också. 10 minuter efter första starten var det sedan min tur. 
 
När jag väl kom iväg var det så fruktansvärt mycket folk, som sprang så fruktansvärt långsamt, man hade kunnat gå snabbare. Självklart var det också omöjligt att springa förbi. Så de första 3 kilometerna letade jag bara luckr för att springa o konstant och tänkte inte alls på vilket tempojag egentligen höll. 
 
Ser ni mig? 
 
Efter 3-4 km började det bli ganska mycket lättare att själv sätta tempo, men jag fortsatte med ungefär samma tempo hela vägen. Vid vissa passagerar kändes det lite segare och jag drog ner tempot något för att komma tillbaka mentalt, medans på andra ställen, där det var mycket folk och musik flög jag fram av all positiv energi. Speciellt minns jag när man sprang förbi friskis och svettis strax innan 8 km och de peppade så att jag sprang de sista kilometerna med ett leende på läpparna, trots trötta ben. 
 
Min målgång (jag i oranget linne)
Ett av tävlingsmomenten var "ÅF-spurten" som gick ut på att man skulle spurta de sista 100 meterna i mål på så bra tid som möjligt. JAg kände mig oväntat stark och flög förbi många av mina medtävlande. Väl i mål fick jag medalj, frukt, vatten och chokladmjölk. Och en jäkla endorfinstorm. 
 
 
Och resultatet då? Mitt mål var ju att hamna närmare 55 minuter än 60 (då jag var anmäld i startgruppen 55-60). Jag vågade nästan hoppas på att det skullbli en tid under 56 minuter. I natt publicerades den oficiella tiden på Malmömilens hemsida. Plats 621 i damklassen (totalt 2190) med tiden 54:32. Behöver jag ens säga att jag är nöjd? Nytt Personbästa så det stänker om det! Vad det gäller de sista 100 metrara kom jag på 71:a plats i damklassen, inte fy skam.

jossefinast Kommentarer (6)

Uppladdning med mjukglass

Just nu håller jag på att packa och plocka ihop inför morgondagen. Det börjar bli lite smått nervöst nu, första loppet någonsin för mig. Men jag tror nog det ska gå bra. 
 
För att ladda upp inför imorgon och vara så väl förberedda som möjligt så tog vi bilen ut till Bjärred och gick en promenad längs stranden för att lära pågen använda kameran så att han kan ta fina bilder under loppet imorgon. Efter många försök fick vi nog till det till slut.
 
 
För att avsluta kvällen ordentligt och fylla på energidepåerna blev det mjukglass. Med lakritsflingor för min del och chokladströssel till pågen. 
 
 
Nu blir det till att sova så att jag är utvilad imorgon. 

jossefinast Kommentarer (2)

Inte som planerat, men bättre

Så gick det med den träningsvilan. Enligt planen hade jag planerat in ett kortare löppass under veckan, men det skulle ske tisdag eller onsdag. Det gjorde inte det och jag bestämde mig därför att inte springa den här veckan, förrän på lördag då det är malmömilen. 
 
Men så idag kom pågen hem och frågade om jag skulle med ut och springa och jag sa lite tjurigt att nä, det skulle jag definitivt inte. Han behövde bara vänta ca 3 sekunder innan jag ändrade mig och sa fast jooo... en halvtimme senare stack vi iväg. Jag höll mig dock till att det för min del bara skulle bli 3 km och svängde av efter 2 och sprang hemåt medans pågen kom hem efter 7 km.
 
 
Så hur gick det då? Jo, Pågen pressademig under första kilometern, vilket brukar vara den svåraste för mig och vi höll ett tempo på 5.10 min. Andra kilometern gick i ungefär samma hastighet, eller rättare sagt första halvan gick lite snabbare och andra ganska mycket långsammare. Efter 2 kilometer svängde jag som sagt av, och drog samtidigt upp telefonen så att jag kunde se hur snabbt det gick. Detta innebar att jag lyckades peppa mig själv lite extra och sprang sista kilometern på 4.40 ungefär. Resultatet blev alltså 14.59 på 3 km. Under 5 min/km för första gången någonsin!
 
Väl hemma såg jag till att köra några minuters planka till och har därmed skrapat ihop 15 minuter, bara idag. Så nu sitter jag nyduschad, med lassagne i magen och sippar på ett glas alkoholfritt rosévin och tittar på TV3s nya program min stora lata familj.

jossefinast Kommentarer (1)

#plankan2013

Varvat med skrivande av min hemtenta (som för övrigt går mycket sämre och mycket långsammare än planerat) gör jag plankor. Målet är att efter idag vara uppe i 20 minuter, har nu alltså 12 minuters plankande kvar... det är ganska så mycket, jag vet. Men några minuter i taget så ska det nog gå. Yoshi hjälper mig i alla fall.
 
 
För er som missat är detta en utmaning som Annie startat. Jag har klarat de första 2 veckorna, och därmed halva utmaningen, så jag tänker ju inte ge mig nu. Den här veckan är det 40 minuters plankande totalt som gäller. Under veckan hittills har det blivit 3 minuter utöver idag. Hittills har jag gjort 5 minuter, och som sagt, målet är 12 minuter till under dagen för att ta igen vad jag missat. Men det ska gå.
 
Nu blir det till att återvände till tentan. Om det är någon som är grym på produktionsstrategier och produktionsutveckling är det fritt fram att hojta till. Kommer man hit och hjälper till bjuder jag på kaffe.

jossefinast Kommentarer (2)

Vilse

Jaha, då var det torsdag. I början av veckan försökte jag planera veckans träning, som jag gjort de senaste veckorna, för att ha en ungefärlig plan. Men det gick inte. Det enda jag bestämde var att jag ska ta det lugnt och vila mycket. Bara göra det jag känner för. Detta har resulterat i att jag tränade fotboll i måndags och sedan inte gjort särskilt mycket i form av träning sedan dess. Så ja, jag ligger grymt efter i veckans plankutmaning, men det ska nog lösa sig ändå. 
 
Utöver det så bestämde jag mig för att bryta min periodiska fasta under vckan för att ladda upp med extra energi, men jag trivs faktiskt inte jättebra med det. Ska bli skönt efter loppet att gå tillbaka till mina rutiner. 
 
Lund under en promenad i tisdags.
 
Ska jag vara helt ärlig känner jag mig just nu ganska vilse på alla plan. 

jossefinast Kommentarer (3)

#nervös

Som vanligt är jag ute i alldeles för god tid. Men passar på att njuta av solen och vattnet några minuter innan det är dags.

jossefinast Kommentarer (1)

Ett avslöjande

Om två timmar sätter jag mig på bussen till malmö för att gå på arbetsintervju. Min första "riktiga" arbetsintervju. Hur menar du nu, du har ju redan ett jobb? kanske ni tänker. Och jo det stämmer ju. Jag jobbar i nuläget på systembolaget och trivs väldigt bra, men det är ju enbart ett extrajobb parallellt med att jag pluggar. 
 
Om allt går som det ska tar jag examen som civilingenjör i maskinteknik med produktionsinriktning efter sommaren. Och då är det ju även dags att hitta ett jobb som matchar min utbildning. Och idag ska jag alltså på min första intervju för ett jobb som civilingenjör. 
 
Så håll nu tummarna för mig och skicka gärna lite pepp i kommentarsfältet. 
 
 
 
 

jossefinast Kommentarer (6)

Snart är det dags

 
 
Nu är den här. Min nummerlapp till Malmömilen. På lördag smäller det, mitt första lopp någonsin. Så nu vill jag såklart ha era bästa uppladdningstips. Och även tips för själva tävlingsdagen uppskattas. Hit me!
 
 

jossefinast Kommentarer (3)

Första juniveckan

Söndagkväll, och ni vet vad det innebär vid det här laget. Dags att sammanfatta veckan som gått. Det har blivit lite mer vila än vanligt, och det kommer vara så i nästa vecka också, då jag vill vara energifylld inför helgens tävling. 
 
Måndag: Fotbollsträning
Tisdag: Morgongym, biceps och en krokig planka
Onsdag: Vila
Torsdag: Löpning, 5 svettiga kilometer
Fredag: Vila
Lördag: Hemmaträning, negativa chins och ett gäng plankor i intervaller
Söndag: Löpning, 10 km 
 
Visst, antalet träningspass kanske inte var så få som jag trott, men de har inte varit lika hårda som de brukar. MEn något jag är väldigt nöjd över är att jag även denna vecka klarat av plankutmaningen. 30 minuters plankande allt som allt, även om mina minuter framförallt samlades ihop i slutet av veckan. Har fått in fler sidoplankor än förra veckan och det känns väldigt bra. Börjar nog få rätt på tekniken dessutom. Såhär har det sett ut:
 
Måndag: -
Tisdag: 3 minuter
Onsdag: 4 minuter
Torsdag: -
Fredag: 5 minuter
Lördag: 10 minuter
Söndag: 8 minuter
 
I veckan som kommer är planen att börja skriva på min hemtenta, köra sista testet på exjobbet, testfota med mitt nya objektiv, få in några kortare löprundor, och fortsätta njuta av att det äntligen blivit sommar. 

jossefinast Kommentarer (0)

I kvällssolen

Första milrundan på länge är nu gjord, och den sista innan malmömilen nästa helg. 
 
Hade egentlgien tänkt att jag skulle springa underförmiddagen, men jag råkade dels sova alldeles för länge och sedan lägga tiden på att slösa bort pengar på ett nytt objektiv till kameran. Så det fick bli en runda i kvällssolen med kroppen fylld av energi efter trerätters på restaurang toppat med gräddtårta med färska bär på nötbotten. Och det är jag så nöjd med. Hade nästan glömt hur underbart det kan vara under sommarkvällarna i kvällssolen. Det har helt enkelt mer eller mindre varit en perfekt söndag. 
 
 
Det kändes ganska segt i början av rundan, men intalade mig själv att det fick gå långsamt. Det brukar trots allt kännas jobbigast de 2-3 första kilometerna, sen blir kroppen lite mjuk. Tiden känns helt okej faktiskt. Jag tror att jag vid loppet om en vecka kommer kunna pressa mig lite mer, och då är dessutom banan mindre kuperad. 
 
Jag är anmäld i startgruppen med måltid 55-60 min. Mitt personliga mål är att hamna närmare 55 än 60, och det gjorde jag ju faktiskt idag, då sluttiden blev 57:23. Så med lite mer pepp ska det nog gå hur fint som helst. kanske till och med kan hoppas på under 56 minuter? 

jossefinast Kommentarer (1)

Det blev en bra dag

 
10 minuter planka i intervaller och några negativa chins. Råbiff på det och Mulan på TV. Som pricken över i är det kvalitetsmys med vovven som gäller. Städningen har det kanske gått sådär med dock... 

jossefinast Kommentarer (0)

Lyxlördag

Den här helgen är jag ensam hemma då Pågen är iväg på andra äventyr. Detta innebär lyx på hög nivå. Har precis ätit lunch bestående av surdegsbröd med lax och skagenröra. Ikväll blir det råbiff, gäller ju att passa på när han inte är hemma, då han inte äter det. 
 
Dagen har hittills bjudit på lördagsjobb på systembolaget och resten av dagen är planerad till lite häng hemma hos föräldrarna och sedaan lite plock och städ i lägenheten. Tänkte även försöka få in ett lättare träningspass här hemma bestående av negativa chins och några plankor. Har en del att ta igen i plankutmaningen. 
 
Dagens lyxlunch, surdegsbröd med lax och skagenröra. Till det mitt alkoholfria Rosévin. 
 
 

jossefinast Kommentarer (0)

En ny favorit

Idag har varit en riktigt riktigt trött dag. Jag tycker det är allt jag skriver nu för tiden, men idag var det verkligen värt det. 
 
Gårdagen bjöd på potatisfest (kanske kommer bilder under morgondagen, har inte hunnit gå igenom kameran än) hemma hos kompisar. De är uppväxta på en gård på landet som odlar just potatis. Vi plockade vår egen potatis, spelade brännboll, körde fyrhjuling och åt gott. En himla massa potatis blev det och det var så gott! 
 
På väg till potatisfest och min nya alkoholfria favorit
 
Men festligheterna och snarkande rumskamrater gjorde att jag tidigt imorse körde till dalby för att jobba med alldeles för få sömntimmar i kroppen. Och självklart har vi haft fullt upp hela dagen. För att fira att jag över huvudtaget överlevde köpte jag hem en av nyheterna i den alkoholfria hyllan, och oj vad gott det var! Jag vet ju vad jag ska dricka i fortsättningen de gånger jag kör eller av andra anledningar ska undvika alkohol. 
 
Rosédrickandet har varvats med lite plankor för att komma ikapp med utmaningen framför besvikelsen till fotbollsmatch på TV. Och det var min fredag. Hur har er sett ut?

jossefinast Kommentarer (0)

Svettig solrunda

Väldigt olägligt har jag hamnat i en svacka när det gäller löpningen. Det känns riktigt skitjobbigt att ge sig ut och springa. Malmömilen om mindre än två veckor....

Men idag fick det, trots jobbighetskänslan bli 5 km. Egentligen var det gårdagens runda, men bättre sent än aldrig.

Det gick tungt och långsamt och skosnörena gick upp flera gånger. Men jag gjorde det. Smalbenen kändes som två igentäppta stuprör...

jossefinast Kommentarer (0)

Fokusera på det fina

Jag lyckas fortfarande inte komma i säng i tid om kvällarna. Igår handlade det om frustration efter att ha blivit lurad på blocket och adrenalinet pumpade. Jag är helt nekelt alldeles för snäll och det innebär en längre väg tills jag kan köpa ett efterlängtat vidvinkelobjektiv till kameran och en telefon som numer är osäljbar. 
 
Men nu ska vi försöka glömma bort det och istället fokusera på bra saker. 
 
Vi börjar se ljuset i tunneln vad det gäller exjobbet. Jag är starkare än någonsin. Ikväll är det examensfest hos en gammal kompis. Imorgon är jag ledig och får sovmorgon. I eftermiddag ska jag springa. Jag har fullt av underbara människor runt mig. Det är sommar. 
 
 
Som sagt, ikväll är det kalas och imorgon är det ledigt. Men först ska jag skriva lite till på exjobbsrapporten.
 

jossefinast Kommentarer (1)

Så närodlat det kan bli

Har varit iväg på  lite festligheter ikväll. Blev varken särskilt vilt eller galet då det skall upp och exjobbas imorgon, det är ju trots allt bara tisdag. Väl hemma igen tittade jag till odlingen på framsidan som börjar ta sig ordentligt. Två sorters sallad, morötter, tomater, chili och smultron. 
 
 
Ser fram emot skördetider!

jossefinast Kommentarer (1)

Morgongym med rosa shorts

Natten har bjudit på riktigt dålig sömn. Har vridit och vänt mig och haft ångest för att jag vet att jag behöver min sömn. Men hur som helst kom jag upp i tid imorse,packade ihop mina saker och var på gymmet i tid. Det var skönt att vara tillbaka, känns som en evighet sedan även om det var så sent som i fredags jag var där sist.
 
Blev ett ganska så lugnt pass. Började med Chins och Dips, fortfarande med massa hjälpvikt och jag vet inte riktigt hur jag ska klara mig utan den... 
 
Efter det bar det av in bland de fria vikterna för att kötta lite biceps. Mina bicepscurls är något sm verkligen behöver utvecklas. Jag körde lite curls med z-stång mot kudde, hammercurls, liggande bicepscurl i cablecross och avslutade med några fjuttiga bicepscurls stående i cablecross för att dra ut den sista kraften ur de små musklerna. 
 
Invigde mina rosa shorts idag. Samma modell och storlek som mina gråa från kappahl, men de sitter kass
 
EFter att armarna var trötta la jag till 4 minuter planka. Veckans mål är 30 minuter för att hänga på i utmaningen. Jag ser nu på bilden att jag ska satsa på att sänka rumpan ännu ett snäpp. Då kanske det tar mer i bålen? För nu tycker jag att jag har problem med att jag blir trött i armar och axlar innan jag blir trött i bålen. 
 
Någn som har några planktips? 

jossefinast Kommentarer (5)

Tröttveckans träning

Måndag: Morgonlöpning 4 km, funderande löpning när den är som bäst
               Fotbollsträning
Tisdag: Morgongym, Biceps och TRX
Onsdag: Vila
Torsdag: Morgonlöpning, Intervaller på löpband
              Fotbollsträning
Fredag: Morgongym, Diverse helkroppsövningar
             Fotbollsmatch
Lördag: Förmiddagslöpning, 8 km med stockar till ben
 
Summering av plankutmaningens första vecka

Målet var 20 minuter planka under veckan. Jag har skrapat ihop mina minuter såhär:
 
Tisdag: 3 minuter
Torsdag: 4 minuter + 3 minuter
Fredag: 3 minuter
Lördag: 3 minuter
Söndag: 4 minuter
 
 
Tankar: När man tittar på denna vecka är det ju helt sjukt egentligen. Inte konstigt jag varit trött? Den stora skillnaden är ju egentligen att jag fått in fotbollen igen, men jag får nog fundera lite här hur jag ska göra för att få detta att funka. 
Steg ett vet jag ju redan är att se till att komma i säng mellan 22 och 23 och även försöka somna då och inte mellan 23-24 som det varit denna veckan. För kroppen i sig har känt sig stark (förutom lördagens löpning) den har bara velat sova lite mer. 

jossefinast Kommentarer (0)

Mina svar om Periodisk fasta

Nu är det dags att svara på era frågor om Periodisk Fasta. Jag vill bara påpeka att dessa svaren baseras på mina upplevelser och vad jag märkt av genom att under några veckor ha utövat Periodisk Fasta. 
 
Kan du inte skriva mer om vad Periodisk fasta är?
Periodisk fasta är precis vad det låter som. Under perioder äter man inte. Det finns olika typer, men en av de vanligaste är den jag går efter. Man har ett ätfönster på 8 timmar och ett fastefönster på 16 timmar. Det finns inga restriktioner för vad man "får" äta under ätfönstret, men självklart bör man hålla en baanserad kosthållning oavsett när man äter.  
 
Men hur funkar det med PF när du tränar på morgonen? Bryter du inte ner musklerna och du kör ett hårt gympass och sedan väntar 4-5 timmar med att inta energi?

Visst, det är kanske inte optimalt att träna på morgonen utan att fylla på med energi efter, men jag kännermig väldigt stark just nu och känner att det funkar väldigt bra för mig. Jag har inte upplevt några problem med att träna på morgonen. Jag dricker mina aminosyror i samband med träning och sedan klarar jag mig fram till lunch. 
Det har varit någon enstaka gång det inte funkat och jag blivit matt och svimfärdig under förmiddagen efter träningen. Men då är det ju inte värre än att jag bryter fastan den dagen och äter något. Det viktigaste är ju faktiskt att må bra!
 
Jag har väldigt oregelbundet schema iom skola och kommer därför inte kunna träna under fastan för det mesta. Vet du om det finns någon mening med att köra pf om man inte utnyttjar fastan och tränar då?
Jag har inte riktigt förstått den här frågan. Jag antar att det finns något som säger att man ska träna under fastefönstret? Men det är inget jag följer. Jag planerar inte min träning efter fastan alls, utan tränar när jag vill och det passar in i mitt schema. Och att träna under ätfönstret är absolut inget negativt 
 
Håller du koll på hur många kcal du äter ungefär?
Jag har inte räknat alls på det, men funderar på att ta en vecka efter att malmömilen är avklarad då jag ska räkna noga, mest för att ta reda på hur jag egentligen ligger. Jag misstänker nämligen att jag, de dagar jag inte fikar eller äter godis, får i mig för lite. Mitt mål är att fortfarande ligga på samma energimängd men under en koncentrerad tid. 
 
Vad har du för syfte med fastan? Hälsa? Viktnedgång? Praktiskt?
Här tror jag det är en del som missuppfattat mig. Periodisk fasta funkar säkert jättebra för de som vill gå ner i vikt, men det är inte därför jag gör det. Dels ser jag fördelarna med att småätande och onödigt ätande minskar. Viktmässigt har jag legat på samma vikt hela tiden mer eller mindre, men har då inte heller begränsat mitt matintag alls, utan ätit vad jag velat under mina 8 timmars ätande. 
Dessutom så känns kroppen ganska mycket lugnare och faktiskt piggare med periodisk fasta. Den behöver ju inte konstant lägga energi på att smälta mat.  
Så svaret blir väl att det är både för den praktiska delen men även hälsoaspekten. Viktnedgång är däremot inte någon motivering till att JAG kör PF. 
 
Får man dricka kaffe/te under fastan eller bara vatten?
 
Under fastan får man äta och dricka saker utan kalorier. Jag har mjölk i mitt kaffe, men det är inget jag är beredd att utesluta. Under mina fasteperioder brukar jag dricka Kaffe, vatten och mina aminosyror. Ibland på kvällarna även cola light eller fun light.  
 
Om man styrketränar på morgonen är det bättre att starta sitt ätarfönster på morgonen då eller har det ingen betydelse (jag menar om man har ätit något innan träningen så orkar man mer och gör ett bättre pass än om man är fastande)? 
 Poängen är ju att man ska ha 8 h äta och 16 timmar fasta under en längre period. Flyttar man sina ätfönster för mycket rubbar man på denna balansen. Det är nog ingen fara att flytta ätfönstret någon timme eller så, det gör jag själv. Men jag tror inte man ska variera det mellan förmiddag och eftermiddag. Då är det nog bättre att bryta PFen om man känner att det inte funkar. 

Spelar det någon roll om ätarfönstret ligger olika från dag till dag beroende på vad/när man tränar?
Som jag skrev på ovanstående fråga måste man se det som en helhet. Man ska inte bara titta på en dag i taget. Man ska ju få en sekvens enligt 8 h äta - 16 h fasta - 8 h äta - 16 h fasta - osv. Det gör inte så mycket om ätfönstret skulle bli 7 eller 9 timmar någon dag, och likadant om fastna förlängslite eller förkortas lite. Men om man flyttar ätfönstret från dag till dag kan det bli galet. 
 
Man har ju läst lite om att aldrig sätta kroppen i svälttillstånd, eftersom när du sedan väl äter så lägger man på sig extra kilon. I princip alla dieter förespråkar lite mat regelbundet just för att undvika ovan. Har du funderat ngt kring det? 
Jag funderade lite på detta innan jag började och läste runt vad andra sa om det. Tror även de tog upp det i avsnittet av vetenskapens värld där de pratade om fasta. 
för det första vill jag åter igen påpeka att jag itne gör detta för att gå ner i vikt men vidare då så är det så att du sätter inte kroppen i svälttillstånd av att fasta 16 timmar. Gör du det i en vecka, ja, då är det så. ett dygn? Nä. Visst, kroppen anpassar sig efter omgivningen, men inte så snabbt. 

Jag undrar om du blir väldigt orkeslös och matt de första timmarna av dagen, kan man ens koncentrera sig på jobbet?
Under de första dagarna var det lite svårt att gå utan mat på förmiddagarna, men när man kört några dagar blir man inte hungrig. Nu när jag hållt på ett tag kanske det börjar kurra lite i magen vid halv tolv när det ändå snart är dags för lunch. 
Det känns som att efter ett tag accepterar kroppen att det är helt okej att vara lite hungrig ibland och istället har jag nu lättare att fousera på jobbet på förmiddagarna jämfört med under resten av dagen. 

jossefinast Kommentarer (1)

8 km för att starta helgen

Igår eftermiddag funderade jag på lördagsträningen, som enligt schemat skulle bli 8 km löpning. Jag kom fram till att jag nog skulle köra på milen istället för att få en lite aning om var jag ligger i löpformen, eftersom kroppen kändes ganska pigg. Men det var innan jag visste att jag skulle göra debut som utespelare i fotbollsmatchen under kvällen.
 
Idag vaknade jag, visserligen utan träningsvärk men med en riktigt stum kropp. Det kändes att jag använt den. När vi tog morgonpromenaden med hunden idag resonerade jag lite och sa till Pågen att om det inte var för att det var just löpning som var planerad idag hade jag låtit kroppen vila. Men jag behöver få mina löppass. Kom också fram till att med den tryckande värmen som uppenbarligen var påväg var det lika bra att springa så tidigt som möjligt. 
 
Seå det blev bara till att byta om och sen sticka iväg.
 
 
Det blev min vanliga 8 km runda med ganska mycke tupp och ner. Benen var stumma när jag började, men jag trodde det skulle släppa efter ett tag. Inte då. De var stumma hela vägen runt. Mitt mål formulerades väldigt snabbt i huvudet: Pressa inte tiderna, se bara till att inte börja gå
 
Jag klarasde det, även om det var knappt. En tid mycket långsammare än jag vet att jag kan prestera, men samtidigt en sträcka längre än mina ben egentligen ville. Så jag får väl vara nöjd. Svettig och helt slut stupade jag ner på narmaste gräsmatta så fort runkeeper tickade upp på 8.00 km.
 
 
Nu blir det till att hoppa in i duschen oh sen ska jag bjuta av solen innan det där omtalade åskvädret drar in i eftermiddag. 
 
Glöminte att ställa frågor här. Sätter mig och svarar imorgon. Perfekt sysselsättning för en vilodag.

jossefinast Kommentarer (3)

Foto: Emelie Ohlsson

Här följer ni mig på min väg tillbaka från korsbandsskadad via en operation till mitt aktiva liv. Mitt mål är att under 2016 göra comeback i fotbollsmålet i division 1 och att lyfta tyngre på gymmet än jag någonsin gjort tidigare. Det är en lång väg kvar, men för var dag som går är jag närmare.

Instagram

@Jossefinast

Länkar

Tabell och resultat - Div 1 Södra Götaland, damer