Utvärdering av Starting Strength

Den här söndagen blir det inte någon sammanfattning av veckans träning då jag haft träningsvila. Jag är väldigt nöjd med att jag lycats hålla mig ifrån både löpning och gym (nästan) hela veckan.  

Så i brist på den vanliga sammanfattningen tänkte jag nu passa på att sammanställa mina tankar om projektet Starting Strength som jag ägnade mig åt under slutet av februari och hela mars. Jag vet att det är några av er som är nyfikna på vad jag tyckt, så håll i er, nu kör vi.
 
Vad är Starting Strength och hur använde jag det?
Hur upplägget ser ut har jag beskrivit här och jag följde upplägget relativt strikt. Kortfattat går det ut på att man kör stora basövningar med tunga vikter, få repetitioner och höjer varje pass för att lära sig maxa. Dock höjde jag inte alla vikter riktigt varje pass och en av veckorna hann jag bara med att köra passet två gånger. Desutom hade jag svårt att låta bli att träna annat, så det blev att jag fuskade med att lägga till några övningar vid några tillfällen. 
 
I början 
I uppstarten av passet hade jag relativt låga vikter för att fårätt på tekniken. Även om passen inte innehöll några komplicerade övningar var både marklyft och eaxelpress med skivstång övningar jag inte sysslat med särskilt mycket. Inte heller Bänkpress var något som min teknik var fulländad i. 
 
Detta innebar att jag i början tyckte passen var rätt tråkiga. Jag körde få repetitioner med relativt lätta vikter och gick därmed från passen utan att känna mig färdigtränad. Det var väldigt kämpigt att släpa sig tillbaka till gymmet för attuträtta dessa pass de första 4 passen. Men sedan släppte det och jag började se utmaningarna i att höja vikterna varje dag.
 
Jag tror att det, även om det var tråkigt, var väldigt bra att börja lite lägre i vikterna för att sedan snabbt kunna jobba sig uppåt med både vikter och teknik. 
 
 
I slutet 
Ju längre det gick desto mer utmanande blev passen då jag hela tiden jagade personbästa på benböjen och bänkpress. Ja, de andra övningarna också för den delen. De sista passen kände jag hela tiden att "jo, en gång till klarar jag nog att höja, men sen är det stopp". Med andra ord kunde jag fortsätta höja även om det kändes som att det var på gränsen. Optimalt hade nog varit att köra en eller två veckor till för att verkligen pressa upp sig på max. 
 
Men det var en väldigt häftig känsla att känna att man blev så mycket starkare för varje gång. 
 
En vecka efter  
Efter att nu ha träningsvilat en vecka efter att jag avslutade Starting Strength har jag märkt hur musklerna utvecklats. Det r ju inte förrän man vilar som man låter musklerna växa. Det jag märker mest är att rumpan har blivit oerhört stark, och det är riktigt gött. 
 
Jag kommer definitivt vilja köra detta pass igen, men då ska jag köra minst 6 veckor, men samtidigt tror jag inte man ska köra det alldeles för länge då man börjar sakna annan styrketräning. Under perioder är det dock riktigt roligt. 
 
Resultat 
Om vi bortsett från min betydligt fastare rumpa kan vi titta på resultaten av vad jag lyfte på första respektive sista passet i benböj och bänkpress.
 
Benböj vid start: 40 kg
Benböj vid slut: 62,5 kg
 
Bänkpress vid start: 22,5 kg
Bänkress vid slut: 35 kg
 
Sammanfattnignsvis är jag alltså sjukt nöjd och gillar upplägget, men bara att köra periodvis.
1 Jenny:

skriven

Jo det är klart de är, men jag visste inte förrens nu att man kunde käka broccoli rå, och trodde därför att den va ångkokad eller nånting. det var i vilket fall som helst inte så gott :)

Kommentera här:

Foto: Emelie Ohlsson

Här följer ni mig på min väg tillbaka från korsbandsskadad via en operation till mitt aktiva liv. Mitt mål är att under 2016 göra comeback i fotbollsmålet i division 1 och att lyfta tyngre på gymmet än jag någonsin gjort tidigare. Det är en lång väg kvar, men för var dag som går är jag närmare.

Instagram

@Jossefinast

Länkar

Tabell och resultat - Div 1 Södra Götaland, damer