Det här med Puls

Idag var jag på mitt första Suunto Spinning-pass. Jag gillar inte spinning sådär supermycket i vanliga fall, men det här var faktiskt riktigt roligt! Det var en ren slump att jag hamnade på just detta passet, då jag ringde till pågen och bad honom boka ett spinningpass åt oss ikväll på gymmet. Jag hade kollat upp schemat och allt på Actic Delphinen och visste att det gick ett 19.10. Några minuter senare får jag ett SMS där han skrivit att han bokat ett pass 18.30 på Actic Olympen. Det visade sig senare vara Suunto, men man dör väl inte av att testa något nytt tänkte jag, så vi körde i alla fall. Och som sagt: Succe!
 
Vad är SuuntoSpinning?
För er som är som jag och inte visste det sedan tidigare är det som ett vanligt spinningpass fast med fokus på pulsen. Alla kör med pulsband och man följer sin egen pulsnivå (i %) på en skärm ovanför instrukören. Passet är sedan uppbyggt kring olika pulsnivåer. 
 
Efter passet var jag lite nyfiken, så jag pratade med instruktören. Hur fungerar egentlgien det här med puls? Jag Låg väldigt högt hela tiden i pulsen, även när det inte kändes jättejobbigt. Vi lyckades lista ut att jag har en ganska hög maxpuls då jag under passet kom upp i 199 bpm som mest. De brukar säga att man ligger på 10-15 slag över det man lyckas komma upp i under passet. Så en maxpuls på 210-215 borde jag ligga på. 
 
Detta är helt klart bara början på mina funderingar. Jag vill träna mer pulsbaserat. Steg ett är att ta reda på min vilopuls. Steg två är att gå på fler liknande pass. Och steg 3 borde ju vara att skaffa en egen pulsklocka, men det får vänta till ekonomin tillåter. 
 
Har ni några tips om pulsträning? Erfarenheter?
1 Ljungdahlskan:

skriven

Spännande det där låter. Det måste ju visa sig i hjärtat med med resultaten då det oxå är en muskel. Är så avis på alla er som har massa pass att gå på. En annan bor mitt ute i skogen å lååååångt till dit det finns roliga pass. Så man får ta det som erbjuds.

Svar: Fast skog har ju sina fördelar det med, men förstår vad du menar :)
Josefin Sjöberg

2 Pierre:

skriven

Steg ett borde vara att hitta din maxpuls. Det är oftast den du tränar efter. Har för mig att grovt räknat brukar man säga att din maxpuls är 220 minus ålder. Så jag borde ligga på 191 men vet att jag varit förbi detta så det stämmer inte. Du kan ta reda på din maxpuls genom specifika intervallspass där du verkligen pressar upp din puls, googla på det. Alternativt är att boka in en omgång där man med hjälp av teknisk utrustning kollar upp din puls och mycket annat. Men sånt kostar pengar. Vilopuls direkt när du vaknar på morgonen med minimal rörelse.
Pulsklocka är najs =) Ska bara tänka på pulsen så..

Lite kul, gogglade snabbt på det där med maxpuls och kom till denna sida:
http://www.raknaut.se/maxpuls.aspx
Som förklarar just 220 minus ålder.. den matten kan vara väldigt avancerad så de hjälper en med en beräkningsfunktion så du behöver enbart skriva in ålder.. ja.. den matten är svår.

3 Sandra T:

skriven

Ska du få ut din maxpuls ska du göra ett maxpulstest, vilket e ganska avancerat, men det går ;) går bäst om du har någon som hjälper dig som har koll på intervallerna och har en pulsklocka så att den personen har koll på klockan och kan "styra" dig så du får fokusera på intervallerna.
Annars så kan man göra ett förenklat test (som Pierre skriver)men för kvinnor brukar man räkna med 226 minus åldern. Problemet är bara att det kan diffa slag, vilket gör att du hamnar i fel pulszon när du inte räknat ut maxpuls genom ett maxtest, men det kanske duger i alla fall ;)
Jag har precis köpt en pulsklocka som jag nu sitter å blippar på och försöker lära mig, ska ut första passet i morgon! =))

Kommentera här:

Foto: Emelie Ohlsson

Här följer ni mig på min väg tillbaka från korsbandsskadad via en operation till mitt aktiva liv. Mitt mål är att under 2016 göra comeback i fotbollsmålet i division 1 och att lyfta tyngre på gymmet än jag någonsin gjort tidigare. Det är en lång väg kvar, men för var dag som går är jag närmare.

Instagram

@Jossefinast

Länkar

Tabell och resultat - Div 1 Södra Götaland, damer