P-piller, på gott och ont

Jag sitter i soffan med en stor kopp kaffe och tittar på sammandrag från gårdagens OS och funderar. Igårkväll läste jag nämligen den här artikeln om hur P-piller kan hämma muskeltillväxt. Jag tycker dessutom att jag varje dag hörtalas om hur tjejer blir deprimerade och ångestfyllda av sina P-piller och hur P-piller kan ligga till grund för viktökning och till och med fetma. 
 
Jag brukar äta mina P-piller under ett år och sedan ha ett uppehåll på några månader. Dels för att jag inte tror det är bra för kroppen att ständigt fylla den med hormoner, men framförallt för att det brukar ta tid för mig att komma iväg och förnya receptet...Men detta innebär ju att jag faktiskt märkt av skillnaderna mellanatt gå på piller och att inte göra det.
 
Det finns två fördelar med P-piller. Den uppenbara fördelen och anledningen till att man har preventivmedel behöver jag väl knappt nämna, men utöver det så försvinner mina avskyvärda mensvärkar nästan totalt.
 
Och med karraktärenpå detta inlägg undrar ni förståss vilka negativa saker jag upplevt. Det absolut första jag vill ta upp är att jag förändras. Jag är inte samma person med och utan piller. Det är svårt att förklara hur jag menar men det är allt från att jag resonerar olika, känner olik och reagerar olika. Jag kan inte säga om jag trivs med mig själv bäst med eller utan piller, jag kan bara säga att jag är olika. Och då är frågan; vill jag vara mig själv eller den hormonerna gör mig till?
 
Mer då? Jag har svårare för att låta bli godisskålen. Jag är hela tiden sugen på mat och får konstiga cravings. Det var mycket lättare att kontrollera mitt småätande utan piller. Dessutom har jag mycket mer problem med att jag lägger på mig vätska och svullnar. 

Om man nu utöver detta har sämre förutsättningar att bygga muskler, är det fortfarande värt det då? Jag får nog fundera lite till.
 
Jag vill gärna höra era tankar, åsikter och erfarenheter av detta för mina funderingar har slagit knut i huvudet nu...
 
1 Pierre:

skriven

..Finns väl viss risk för viktökning även om man skippar dem? ;)

Svar: haha, den risken finns väl alltid :P
Josefin Sjöberg

2 LINNÉA DAHLGREN:

skriven

Svar: Haha är det sant? Så ball!

3 Maria:

skriven

Klurar också en del på p-piller... Ena stunden känns det som att de påverkar mig och nästa tänker jag att det är mest inbillning. Å ena sidan vill jag vara så "ren" som möjligt och inte sätta i mig en massa hormoner, å andra sidan fyller de ju sin funktion som du säger. Jag tror åtminstone att ju mer man fokuserar på att det är p-pillrena som är boven i dramat, desto mer problem ställer de till med. Så har det nog varit för min del i alla fall, jag kopplar inte ihop mina problem med sötsug osv direkt till p-pillrena, fast kanske jag borde göra det? Jag vet inte... :-) Klurigt!

Svar: jo, det är säkert så. ju mer man tänker desto mer tillskriver man pillerna. Om de är boven i dramat eller inte har jag egentligen ingen aning om, men det är väl inte omöjligt känns det som. Man lurar ju kroppen att den är gravid mer eller mindre, och det kan ju inte vara nyttigt att gå runt å vara skengravid hela livet?!
Josefin Sjöberg

4 Maria - Helt (h)ärligt:

skriven

Nä jag håller helt med dig, känns inte bra att proppa kroppen med piller hela tiden! Så jag har också gått i tankar att sluta med dem men samtidigt så är det ju så praktiskt... Undra hur länge det tar innan effekten försvinner om man slutar med dom? Vet du? Tänkte så man vet hur länge man bör göra uppehåll om man vill "rensa ur" kroppen lite.

Svar: jag vet ju bara tt de påverkar kroppen rätt länge. När man slutar och börjar med piller har man ju en period me flytningar och konstiga kroppsbeteenden. Om jag minns rätt varar det i en dryg månad. Asdrygt. Sen utöver hur länge det egentligen sitter i kroppen, det vet jag inte :/ Man kanske borde kolla upp det. Jag funderar på att sluta om några månader igen och verkligen fundera på hur kroppen påverks och försöka lyssna medvetet på alla signlaer.
Josefin Sjöberg

5 Maria - Helt (h)ärligt!:

skriven

Hmm, vi får klura vidare helt enkelt... Jag ska precis boka en tid för att förnya mitt recept, om jag kommer ihåg ska jag ställa frågor kring det!

Svar: Ja, gör det! Och du får gärna berätta vad du kommer fram till ;)
Josefin Sjöberg

6 Ann-Sofi:

skriven

Hej!
Jag har inte ätit pillerna på cirka 5 år nu. Slutade helt efter ca 10 år av näst intill konstant knaprande :) jag tycker det är otroligt skönt att inte stoppa i mig en massa konstgjort jox. Skydda sig kan man ju göra på andra sätt.
Har du testat akupunktur för mensvärken? Inte testat själv men hört vänner som det funkat bra för.

Kommentera här:

Foto: Emelie Ohlsson

Här följer ni mig på min väg tillbaka från korsbandsskadad via en operation till mitt aktiva liv. Mitt mål är att under 2016 göra comeback i fotbollsmålet i division 1 och att lyfta tyngre på gymmet än jag någonsin gjort tidigare. Det är en lång väg kvar, men för var dag som går är jag närmare.

Instagram

@Jossefinast

Länkar

Tabell och resultat - Div 1 Södra Götaland, damer